5 Mayıs 2010 Çarşamba

Where ''Bizim İçin Yine Off - Season'' Happens

Son iki yılı ligin tepesinde bitirseler de Cleveland'ın şampiyon olacağına bir türlü inanmıyorum. Bir yığın soru var kafamda. Shaq beklenen katkıyı yapar mı? Jamison gerçekten söylendiği gibi toparladı mı? Mo Williams su koyuverir mi? LeBron yine yalnız kalır mı? vesaire, vesaire... Lakers'ı kolu kanadı kırık izlerken bile ''Yok canım, ne yapıp edip toparlarlar, alırlar kupayı'' diyebiliyorum ama Cavs o güveni vermiyor. LeBron'u takımda tutmak için yakın zamanda Mo Williams'ın yüklü kontratının altına yatma ve Shaq'a son senesinde kucak açma operasyonları yapıldı. Yine olmazsa LeBron yaza bavullarını toplayabilir, hem de bu sefer tatil için değil! Ücret tavanında iki süperstarlık yer açan New York'u mutlaka gözden geçirir. Ya da kankası Jay Z'yle New Jersey'de takılıp oradan da Brooklyn'e uçarlar, kim bilir?

Batı birinciliğini erken garantileyip son haftalarda siesta'ya yatan Lakers'ın ilk turda süpürge adayı bir takım yerine Oklahoma gibi genç, diri, kendilerini hırpalayacak bir takımla eşleşmeleri play-off'a uyanık ve tetikte girmelerini sağladı. Sezon boyunca süregelen o rehavet kasvetinden hala kurtulamadılar ama diğer koridorda Suns-Blazers-Mavs-Spurs birbirini parçalarken onlar daha kestirme yoldan finale doğru yürüyorlar. Utah'ı Memo ve Kirilenko'suz yakalamak harbiden kelimeleri kifayetsiz bırakıyor. Bu ne biçim baldır? Bir de sabaha 2-0 yapıyorlar mı? ...

Suns-Spurs maçını izledim dün sabah. Seri öncesi kağıt üzerinde Phoenix'i favori görüyor ve Blazers serisinde eleştirilen Nash'in performansının belirleyici olacağını düşünüyordum. Sabahki Nash'i izledikten sonra Suns 2007'nin intikamını almazsa sadece yazık olur diyorum.

İleriki günlerde yazmayı planladığım Dallas analizinden önce takıma ufaktan dokundurmak istememin sanırım bir mahsuru yok. NBA tarihinde peş peşe 10 sezon 50 galibiyet barajını aşan 4 takımdan biri olup, aynı zamanda bu dörtlü arasında şampiyon olamamış tek takım olmak Dallas'ın hala bir play-off takımı olamadığının en bariz göstergesidir. Jason Terry ve Matrix beklendiği gibi baskı altında ezildi. Seri boyunca bu ikiliye giydirirken arada kaynayan Jason Kidd de takım hücumda kilitlenirken kılını kıpırdatmadı. Ahali onu yüzde 42'yle üçlük atıyor diye yere göğe sığdıramazken herif Spurs maçlarında neredeyse potaya bakmadı. Nowitzki'ye 6. maçın ilk yarısındaki absürd faullerinden dolayı bayağı söylendik yalnız birini suçlayacaksak Nowitzki kuyruğun en sonundaki kişi olacaktır, muhakkak.

Bence sene başındaki en büyük yanılgı Shawn Marion'la Dallas'ın ciddi bir şampiyonluk adayına dönüşeceğine inanmak hatta Butler takasıyla bu teoremi genişletmekti. Son 5-6 yılına bakıyorum bu takımın. Avery Johnson döneminde vasat 1-2 guard/kısa forvet takviyesiyle geçirirlerdi koca bir yazı. Greg Buckner, Eddie Jones, Devean George gibi işi bitik kısaları kadroya sokup kısa rotasyonunu balon gibi şişirdiler. Bu yüzden Avery Johnson'ın arka alanda sürekli farklı kısaları tercih etmesine, line-up'ı oyuncak etmesine içerlediğimi iyi hatırlıyorum. Takımın sahaya çıkacağı 5'i bile kestiremezdik! Ne zamanki Miami ve Warriors felaketinden sonra takım düşüşe geçti, 3 yıldızlı Boston ve yolda Gasol bulan Lakers eski günlerine dönüş sinyali verdi işte o zaman radikal hamleler yapma ihtiyacı hissetti Teksasın atlıları. Kısa vadeli başarı uğruna o sıralar şiddetli migren ağrılar çeken (!) Jason Kidd'e yöneldiler. Takastan zarar mı ettiler derseniz ben Harris, Nets'de all-star seviyesine çıkmış olabilir ama Dallas'ta kalsaydı maç başına 20-22 dakika oynayıp 12-13 sayı ortalama yapan klasik bir görev adamından öteye gidemezdi düşüncemi tekrarlarım. Bu sezon da yine bir Şubat soğuğunda Josh Howard'ı başkente yollayıp bir diğer all-star eskisi Butler'ı renklerine kattılar. Butler, Josh Howard'dan devraldığı yardımcı erkek oyuncu rolünü bir şekilde kotardı ama takım malesef sorunu hep başka yerlerde aradı. Şunu kabul ediyorum: Jason Kidd ile Caron Butler elbette ki Dallas'ı bir Lakers bir Cavaliers yapmaz. Ama 6 yıldır maçlara ilk beş çıkan pivotu Eric Dampier olan takım da kimse kusura bakmasın şampiyonluğa falan oynayamaz.

Bu yaz Dampier'ın kıçına tekmeyi vurup adam gibi bir pivot almaya ve Nowizki'yi ellerinde tutmaya baksınlar. Nowitzki oyuncu opsiyonunu kullanmadı. Patlar mı oradan da bir sürpriz?

resim: espn

Hiç yorum yok: