27 Mayıs 2010 Perşembe

10 Örnekle Phoenix'in (Y)Alan Savunması

Phoenix'in iç saha maçlarında uyguladığı ve pek başarılı olamadıkları alan savunmasının delik deşik edildiği 10 pozisyonu derledim. Tamamı 4. maçtan. Görüntüleri video kaydından screen shot'larla almaya çalıştığım için ( biraz teknoloji özürlüyüm) bir çözünürlük problemi olabilir. Fakat çeşitli işaret ve sembollerle daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.


1. İlk pozisyon yukarıdaki 4 fotodan ibaret. Birinci karede Amare tarafından kontrol altına alınan (!) Gasol yüksek posta çıkıp (Şekil 1.1) topla buluşuyor. Kobe kokuyu alıp direkt o bölgeye doğru hareketlenirken Gasol pas yerine tercihini içeri dribling yapmaktan yana kullanıyor (Şekil 1.2). Bu sırada Frye yarım daireden öne biraz erken fırlayınca ve Amare diğer tarafa bakan kanatta Odom'u fark edemeyince Gasol tek hareketle 4 beyaz formalıyı oyundan düşürüp servisi yapıyor.

2. Bu pozisyonda Phoenix, Nash ve J-Rich'i öne atıp 2-3 zone uygularken yanına yeşil çarpı koyduğum (Şekil 2.1) Artest 0 tandemin arasına girerek savunmanın dengesini alt üst etmekte. Artest, Odom'dan pası alırken öndeki ikilinin nasıl kapandığına dikkat edin (Şekil 2.4) Keza, buraya kadar sorun yok. Fakat Artest topu havaya kaldırır kaldırmaz Nash/J-Rich ikilisi bir anda müdafayı bırakıp (olası bir pas tehdidinden dolayı olabilir ama Artest'in bulunduğu konuma bakarsak pek mantıklı görünmüyor) yana hareket ediyor ve boşluğu bulan Artest, Frye'ın üzerinden şutu gönderiyor.


3. Aşağıda yine 2-3 alan savunması var. Artest tepeden Kobe'yi görüyor (Şekil 3.1). Kobe topla buluşur buluşmaz Frye'ın öne çıkışıyla arka alan boşalıyor (Şekil 3.2) ve içeride savunma özürlü Amare'den daha iyi pozisyon alan Gasol'e sadece Kobe'nin asist hanesine işlemek kalıyor. Bu arada uzak noktada Fisher bomboş.


4. Top Bynum'ın elinde ve sırtı dönük (Şekil 4.2). Kendisi için potaya uzak sayılabilecek bir noktada ama Dragic nedense yardıma gitmekte kararlı (Şekil 4.3). Tabi arkada Kobe'yi boş bıraktığının farkında değil (Şekil 4.3)...


...Kobe top isterken Dudley bir hışımla o noktaya yetişiyor (Şekil 4.4) fakat Dragic'in yardımından sonra Suns hala sete oturabilmiş değil ve bir kişi hala boşta (Şekil 4.4). O kişi de pota altından çizgiye doğru hareketlenen ve Kobe'nin pasında dipten cezayı kesen Shannon Brown'dan başkası değil (Şekil 4.6)


5. Diziliş hatası. Kobe diğer uçta bomboş (Şekil 5.1). Odom pası attığında devamını zaten hatırlıyorsunuz (Şekil 5.3)


6. Top Fisher'da (Şekil 6.1). Birazdan kadraja girecek olan Artest'e yollayacak topu (Şekil 6.2) Fakat ben dikkatinizi önce Şekil 6.1'e çekmek istiyorum.

1. Amare ve R.Lopez şu an kimi tutuyor?
2. Kobe içerden dışarı kat ederken Grant Hill (yeşil çarpı) ne yapıyor?

Artest topu aldı (Şekil 6.2). Kobe-Hill arasındaki mesafe malum. Çizili oku izliyor (Şekil 6.2) ve Kobe cezayı kesiyor (Şekil 6.4).


7. Tipik alan paylaşım hatası. Nash tepede Odom'a yaklaşırken Kobe'yi dip çizgide boş bıraktığının farkında değil (Şekil 7.3). Odom topu o noktaya indirirken Amare, Kobe'yi karşılamaya (!) gidiyor ve Gasol'e çarpıp faul yapıyor (Şekil 7.4).



8. Alan savunmasının basit bir penetre/post karışımıyla yerle bir olduğu ana tanıklık edeceğiz şimdi. Kobe çaprazda topu eline almış. Karşısında Nash var. Haliyle içeri zorluyor (Şekil 8.2) ve potayla arasındaki mesafeyi daraltıp şutu gösterdiği an Gasol'ü kontrol eden Frye'ı hamle yapmak zorunda bırakıyor ve o şut fake'i bir anda Gasol'ün smacıyla asiste dönüşüyor (Şekil 8.5).




9. Kobe topu alır almaz yine dip çizgiye doğru yürüyor (Şekil 9.2). Karşısında Dudley var. Dudley'i tamamen geçip içeri penetre gösterse Frye'ın karşısına çıkma hamlesine anlam verebilirim. Fakat Kobe'nin girme niyeti yok, şutu kaldırmış. Frye neden Dwight Howard'lığa soyunup o mesafeden bloğa gider (Şekil 9.3) ve ortayı boşaltıp Odom'a koridor yaratır (Şekil 9.3), anlamak güç.



10. Alan savunmasında bire bir adam markajı yapılmadığından rakibe hücum ribaundu verme riski her zaman mevcuttur. Aşağıda olduğu gibi. Farmar'ı Amundson karşılıyor (Şekil 10.1). Dragic'le adam değişince S. Brown'ı tepede yalnız bırakıyorlar ( Şekil 10.2) Shannon topu Farmar'dan alır almaz önündeki penetre koridoruna serbest dalış yapıyor (Şekil 10.3)....


... Potaya doğru yürürken yarım daire civarında Bynum'ı kontrol eden Frye mecburen bloğa zıplıyor (Şekil 10.5) ve içeride boşa çıkan Bynum'a sadece girmeyen turnikenin ribaundunu alıp içine vurmak kalıyor (Şekil 10.7)



Hiç yorum yok: