14 Mayıs 2010 Cuma

LeBron'un İçi Boş Triple Double'ı Yetmedi

‘’Kimse merak etmesin, burada ben varım’’ demekle olmuyor. İyi günündeyken bile tek başına yetmezken yaverleri olmadan başaramazdı, başaramadı da. Basketbol tanrıları bir kez daha takım olamadınız gerçeğini suratlarına vurdu, sanırım gecenin özeti de buydu. Ray Allen’ın kötü şut attığı, Perkins’in hücumda yine sınırlı kaldığı ve Pierce’ın ortalıktan kaybolduğu yani Boston ilk 5 oyuncusundan 3’ünün direkt devre dışı kaldığı ilk yarıda Mo Williams’ın 20 sayılık ekstrasına rağmen devreyi geride bitirmeleri tamamıyla LeBron’un performansı ve top kaybı rakamlarıyla ilintili… Böylesine kritik maçta 24 top kaybediyorlarsa kazanmaları için Tanrı’nın Clevelandlı olması lazım. Ancak bir lise takımının yapacağı türde hatalar... Penetre ederken üç kişinin arasına bodoslama dalmak, iki metre yanındaki takım arkadaşına pas geçirememek, topu sektirirken bacağına vurdurup rakibin önüne düşürmek… Daha ne söyleyim! Dahası; bugün istatistikler de bize yalan söyledi. LeBron 27-19-10 yaparken 21 şutta 8 isabeti ve 9 top kaybı aslında ne kadar verimli (!) oynadığının göstergesi. Önceki maça kıyasla daha istekli daha agresifti ama bu azmi 46 dakikaya yayamadı. Her 4-5 dakikalık dilimde bir saman alevi gibi parlayıp söndü. Tenefüs zilini bekleyen tembel öğrenci gibi bedeni salonda (sınıf) aklı dışarıdaydı (bahçe).

İkinci yarıda girişte bahsini ettiğim takım olma mevzusuna vurgu eden, ders niteliğinde bir basketbol oynandı. Mo Williams kendi standartlarına dönünce, LeBron’un da sendelediği o kritik dakikalarda hep 3. bir el aradı Cleveland. Varejao’dan hücumda bir şeyler yaratması beklenemezdi, haksızlık olurdu. Keza LeBron’un peş peşe soktuğu ve Doc Rivers’a mola aldıran kritik 2 üçlüğün ardından (fark 4’e inmişti) mola dönüşü Brezilyalıyı üst üste iki kez pick and roll'de kullandılar ve Varejao orta mesafeden çemberi bulamadı. Aynı oyunu Jamison üzerinden oynasalardı o rüzgarla anlık da olsa bir ivme yakalanabilirdi. Parker'la birlikte ilk 5'in hücumda işlemeyen diğer parçası Jamison takas faciası olarak tarih kitaplarındaki yerini almıştır. Ekrandaki ikili salondan yükselen ‘’New York Knicks, MSG’’ tezahüratına vurgu ederken acaba Shaq aktif oyunculuk kariyerinin son anlarını yaşadığının farkında mıydı? Shaq’ı KG ile eşleştiren zihniyetin buradan ne çıkarım beklediği ayrı bir tez konusu. Garnett orta mesafeden soktukça bir şeylerin ters gittiği anlaşılmıyor muydu? Mike Brown’un bazı noktalarda farklı stratejiler üretmesi bekleniyordu, bu teorilerin çoğu pratikte çöpe gitti. Rondo’yu elindeki en iyi dış savunmacılardan Delonte West ile durdurma fikri mantıklıydı. Fakat West’in oyunda olduğu dakikalarda Parker da kenara gelince Moon/West ikilisi zaten hali hazırda üretemeyen Cleveland’ın hücum gücünü iyice dibe vurdurdu. İkinci çeyrekte Rondo’yu LeBron’a verdiler ama bu match-up’ta ısrarcı olmadılar. Rondo 21 sayı, 12 asisti hangi arada yaptı merak ediyorum!

LeBron bu kadar gel-git yaşarken, Mo Williams frene basarken ve top kayıpları almış başını giderken Cleveland’ın son 4 dakikaya girene kadar oyunun içinde kalması tarifi namümkün bir basketbol mucizesidir. Farkı yaratansa gününde olmayan asların ve kenarda bekleyen yedek parçaların yaptığı katkılardır. Ne kadar kötü oynarsa oynasın işte Paul Pierce bugünler için var. Rasheed’in can yakan üçlükleri, Tony Allen’ın taraftarı havaya sokan enerjisi tabelaya yansıdığından çok daha fazlasını içermektedir. Doc Rivers sahaya sürseydi Nate Robinson bile katkı yapardı gibi geldi bir ara. Cleveland ise buna karşın yedek bankından sadece 13 sayı bulabildi.

Cleveland, Boston’ı karambole eleseydi play-off’larda kabuğuna çekilen bu oyuncu grubuyla ligin en geniş kadro derinliğine sahip takımlarından Orlando karşısında ne yapardı, onun da ötesinde Lakers’ın karşısına nasıl çıkarlardı, bilmiyorum. Neresinden bakarsanız bakın tünelin ucunda ışık görünmüyordu. Cavs’ın 61-21’lik derecesine bakarsak sanırım istatistikler bize 2. kez yalan söyledi. Kobe-LeBron finali kursaklarda kalırken Celtics’in çıkışı en azından biz basketbol severlere daha keyifli bir konferans finali vaat etmiş görünüyor.

Hiç yorum yok: