28 Mayıs 2010 Cuma

Fransa'ya Kaptırdık


Defne Samyeli’nin temiz sunumuyla kendimizi, niyet ve hedeflerimizi iyi anlattığımızı düşünüyorum. İki büyük kozumuz vardı, mesajlarda o noktalara vurgu yapıldı, altları çizildi. Hükümet 920 milyon avroluk garanti teminatıyla organizasyonu her halükarda destekleme sözü verip 2016’ya kadar stad, ulaşım ağı başta olmak üzere yaklaşık 20 milyar euro’luk yatırımı öngörürken Erdoğan’ın Brezilya’dan, Gül’ün bizzat Cenevre’den hitabı bu teminatın birinci ağızdan ıspatı açısından önemliydi. Bir yıllık hazırlık aşaması ve önümüzdeki 6 yılın planlaması görsel verilere ek olarak iki liderin ağzında yeniden vuku buldu. Sarkozy’nin gidişini komple politik buluyorum. Platini, Sarkozy’i tüm komite üyeleriyle tanıştırmış, aynı nezaketi Gül’e göstermemiş. Bu toka olayı ve Şenes Erzik’in ‘’Üyelerin ikisi dışında tamamı AB üyesi ülkelerdendi’’ cümlesi lobi faaliyetlerindeki başarısızlığımızı özetlemekle birlikte benim Platini korkuma da bir yerde tercüman olur. Türkiye’nin henüz bu organizasyona ev sahipliği yapmaması, genç nüfusu, futbol sevgisi, açlığı tanıtım videolarının ana temasıydı. Az ve öz ‘’Çok istiyoruz’’ diye bağırdık.

Stat konusunda Fransa ve Türkiye eşit, statları yetersiz modernizasyon nedeniyle okey alamayan İtalya biraz daha geride görünüyordu. Fransa zayıf tarafımıza çalıştı. Ulaşım imkanlarını, ülke güvenliğini ön plana çıkardı. Zidane, Karembeu, Djorkaef gibi eski yıldızlarını Cenevre’ye getirip reklam/propaganda portfoyünü genişletti. Maalesef biz kendi yıldızlarımızı kullanmayı akıl edemedik. Şenes Erzik'in ‘’6 kişiden oy bekliyordum 6’sı da verdi’’ dediği bir ortamda tarafsız olduğunu iddia eden Platini’nin nasıl kulis yaptığını, makam gücünü nasıl kullandığını kafamda az çok şekillendirebiliyorum ama bu da işin doğası.

Züğürt tesellisi olsa da kaybedilen bir şey yok. Gül ‘’Ne olursa olsun bu yatırımlar söz verildiği gibi yapılacak. Türkiye için, vatandaşlarımız için’’ diyerek umut verdi. İnşallah verilen sözler tutulur da alt yapısı daha sağlam bir ülke olarak 2020 ve sonrası için daha iddialı bir aday profili çizer bu ülke.

Hiç yorum yok: