16 Temmuz 2010 Cuma

PES 2011 (Oyun Mekanikleri)

    


PES 2011'e dair fikir verici ilk video dün yayınlandı. Altı dakikalık bu oyun içi bandı kontroller, oyun planları ve geliştirilmiş animasyon video'ları başta olmak üzere önemli gelişim ve değişiklikler vaat ediyor. Toplu veya topsuz alanda oyuncular üzerindeki hakimiyeti artırmayı hedef alan yeni controller sistemi oldukça dikkat çekici. 'Pasların yönünü ve şiddetini ayarlama' imkanı tanınmış bu yeni oyunda, Ea Sports'un NBA Elite 11'de kullanacağı şut detail'iyle hemen hemen benzer bir mekanizma. Pası en yakın arkadaşınıza atma mecburiyeti ve ayarı kaçan default ara pasların önüne geçip kullanıcıya daha fazla insiyatif aldırabilecek hoş bir yenilik. 


Serinin diğer oyunlarında futbolcuların hareket kabiliyetleri sınırlandırıldığından rakibi bire birde geçmenin en basit yolu; Messi ve Ronaldo gibi süratli oyuncularla sahayı tek başına kat edip rakip topçuları ipe dizmekten geçiyordu. Konami bu tekdüzeliği engellemek için hem defansın elini kuvvetlendiren hem de ofansa alternatif sunan yeni eklentiler geliştirmiş. Video'da feint olarak geçen ve repertuarını adım adım tasarlayabildiğiniz yanıltma/çalım hareketleri ile bire birlerde rakibinizi daha kolay ve estetik biçimde ekarte etme şansına sahipsiniz. Yani adam geçmek bundan sonra salt sürat farkıyla (Messi, Ronaldo örneği...) sağlanmayacak, bireysel beceri gerektirecek, santradan topu alıp 5-6 çalımla gole gitmek tarih olacak. Savunmanın elini kuvvetlendiren unsur ise; defans oyuncularına pozisyonun gelişimine göre anlık komutlar verebiliyor oluşunuz...Video'da mevcut. Sizi teke tek yakalamış forvet üzerinize doğru gelirken en arkadaki adamla geri geri koşup (defence-dribble) rakibi yavaşlatabilir (muhtemel koşu kanallarından birini kapatıp seçim yapmak zorunda bırakarak) ve o bölgeye hareketlenen bir başka takım arkadaşınıza kademenize girmesi için zaman yaratabilirsiniz. Defans oyuncularının temastan kaçınmadığını, ikili mücadelelerde uzuvlarını daha aktif kullandıklarını görüyoruz. Bunu sağlam bir yapay zekayla birleştirirlerse daha az gollü ama keyifli ve daha gerçekçi maçların bizleri beklediğini söyleyebiliriz.


(Edit: Aşağıdaki iki paragraf oyunun demo izleniminden sonra kaleme alınmıştır) Taktik/strateji ekranı oldukça detaylı. Toplu hücum, STP bindirmesi, ofsayt tuzağı vb. tüm kolektif organizasyonların başlangıç ve gelişim süreci aşağıda gördüğünüz gibi adım adım, şematik biçimde çizilmiş ve detaylandırılmış. Video'da bununla ilgili bir takım örneklemeler var. Misal; Portekiz-İtalya maçında Ronaldo'nun Simao'nun attığı pas'a hareketlenip çeşitli çalım kombinasyonuyla soldan ceza sahasına girerek yay üzerinden attığı ( pass + feint) gol... Bu varyasyonun Ronaldo gibi bireysel yetenekleri kuvvetli, çabuk adam geçebilen, dikine gidebilen bir oyuncuyla uygulandığı vakit nasıl pozitif sonuçlanabildiğini görebiliyoruz. Yine Gana karşısında kontra atağa çıkan Arjantin'de top önce orta yuvarlakta bekleyen Messi'ye geliyor. Messi topla rakip kaleye doğru hareketlenip (dribble) stoperlerin arasına girerken Gana'nın sağ beki o bölgeye yardım getiriyor ve Messi aynı kanattan bindirme yapan boştaki Aguero'yu görüp (pass) Higuain'in golüne zemin hazırlıyor. Bu quick break taktiği de tamamen Messi'nin deliciliği ve adam eksiltme becerisi üzerine kurulu.





Pes 11'in en büyük yeniliklerinden biri çalım (feint) özelliği. Ayak içi çalım, top kaldırma, gök kuşağı vuruşu, üst vücut çalımı, içe sektirme ve türevi birçok çalım hareketi var ve bu hareketlerin 4'ünü (istediğimiz biçimde) 4 farklı tuşa atayarak kendi özel feint spesialitemizi oluşturuyoruz.  Ronaldo, Messi, Robben gibi yıldızlar için daha keyifli, kullanılabilir bir özellik.


Konami yapıma 1000 farklı oyun içi/dışı animasyon eklemiş. Muhtemelen çoğunu feint dediğimiz çalım kombinasyonları oluşturuyor. Ronaldo'nun feint'inde 11 hareket üzerinden 4'lü bir kurgu yapılmış misal. Buna farklı gol sevinçleri, seramoni görüntüleri, şut öncesi/sonrası mimik reaksiyonları da muhakkak eklenmiştir. Güney Amerika şampiyonlar ligi Copa America turnuva modunun yeniliklerinden... Bunun için çeşitli ülkelerden 42 Güney Amerika takımının lisansı alınmış. Avrupa'dan ise lisansı alınan yeni takımlar Arsenal, Chelsea, Tottenham ve Manchester City olarak görünüyor ki hala yeterli değil. Master Lig online oynanabilecek, bu iyi haber. 3 yıldır canlı anlatımda Jon Champion'a eşlik eden Mark Lawrenson koltuğunu İrlandalı eski futbolcu Jim Beglin'e devrediyor. Yıllardır süre gelen yetersiz tribün ambiansı ve işitseller konusunda ise şimdilik bir detay yok.


Video umut verici. Fifa mı Pes mi? gibi bu topraklarda artık amacından sapmış tartışmalar elbet forumları süsleyecektir ama Ea Sports'un atağını görmeden mukayesel yargılara varmak zor. Yenilik iyidir ve Pes 11 bunu fazlasıyla vaat ediyor.

PES 11 inceleme için tık

1 yorum:

SirEvo dedi ki...

Pes'in sorunlarını düzeltsinler, vaad ettiklerinin yarısını adam gibi gerçekleştirsinler Pes'e devam ederiz. Ama Fifa dediğini yapar da 2010'daki PS3 versiyonunu komple aktarırsa PC'ye, PES tarih olur gibime geliyor. Övmeyen kalmadı yav PS3'teki Fifa 2010'u.