7 Temmuz 2010 Çarşamba

Amare Geldi. Peki Yanına?


İki yıl önce team payroll'ı 96 milyon dolara dayanmış, Marbury (19 M$), Randolph (13,3 M$), Eddy Curry (8,9 M$) gibi belalı, Quenton Richardson (8,1 M$), Malik Rose (7,1 M$), Jerome James (5,8 M$) gibi orta ve vasat oyuncuları paraya boğan bir bankaydı New York Knicks. Forbes'un en değerli Nba takımı ilan ettiği bu yapı finansal ve sportif anlamda dibe vururken James Dolan'ın en çok muhatap olduğu sorular 'Isiah daha ne kadar batırabilir?...'' minvalindeydi. Koçluğu yahut idari menajerliği ne seviyede olursa olsun bir şahsın aynı hiyerarşik düzende iki farklı kademede konumlandırılmasından oldum olası haz etmedim. En yakın emsali biraz spontane gelişse de Kevin Mchale nezdinde Minnesota'da yaşandı. Isiah Thomas'ın hem koç hem menajer oluşu bir işletmenin yönetim kurulu başkanı ile genel müdürünün aynı olması kadar absürd ve sakıncalıydı. Nitekim arkasında büyük bir enkaz bırakarak koltuğu Donnie Walsh'a teslim etti. 

2 Nisan 2008'de göreve gelen Walsh'ın ilk amacı; uzun ve yüksek bedelli kontratlardan kurtulup payroll'u düşürmekti. Jamaal Crawford'ı Al Harrington'la takas etti. 2*2'lik bir diğer takasta Mardy Colins ve Zach Randolph'ü Clippers'a yollayıp Tim Thomas ve Cuttino Mobley gibi kontratı bitmeye yakın elemanları bünyesine kattı. Marbury'nin sözleşmesi fesih edildi, 2 yıl önce cap ağırlığıyla ligin zirvesine oynarken şimdi ücret tavanında iki oyuncuya maksimum kontrat verebilecek kadar büyük boşluk yarattılar. Burada Donnie Walsh'un hakkını teslim edelim.

Yaza girerken Bulls ve Nets'e kıyasla masa başındaki en büyük avantajları; iki oyuncuya birden maksimum kontrat verebiliyor olmalarıydı. Böylelikle bir yıldız uzun vaadiyle elleri güçlenecek, LeBron'u tav etmek kolaylaşacaktı. 5 yıl-100 milyon dolar karşılığında pazardan Amare Stoudemire'ı seçtiler. Bir GM olsam ve benden sıfırdan bir takım kurmam istense bire birde kendine pozisyon yaratabilen, post oyunu daha kuvvetli bir Chris Bosh kesinlikle birincil tercihim olur. Buna karşın Amare'nin eski koçuyla yine Suns benzeri tempolu bir düzende oynayacak olması alınan kararda belirleyici rol oynamış olabilir.

Yeteneği ve pota altındaki müthiş bitiriciliğine rağmen performansı ancak üst düzey bir oyun kurucunun yanında parlayıveren uzun sınıfından Amare. Nash'le tepeden oynadıkları pick and roll'leri potaya yürüyerek nasıl bitirdiğini, yine pick and pop'larda orta mesafeden nasıl ceza kestiğini iyi biliyoruz. Burada sorulması gereken soru; Knicks'te Amare'yi harekete geçirecek, onu besleyecek kişinin kim olacağı... LeBron tek başına bu soru işaretlerini çöpe atabilir, bu planlamanın sac ayağını oluşturan kişi zaten bizzat kendisi. Fakat onsuz senaryolarda Amare hamlesi biraz olsun anlamını yitirecek ve Knicks daralacak havuzda hayali edilen koltuğu başka yıldızlarla ikame etmeye çalışacak. Boozer, Bosh gibi piyasası kuvvetli 'isimliler' Amare hamlesinden sonra otomatikman ihtimal dışı kaldı. Maksimum kontrat verilebilecek, LeBron'la benzer rol ve kalibrede tek aday Dwayne Wade... Yalnız bu ihtimal medyadan takip ettiğim kadarıyla pek olası görünmüyor ve Walsh ortaya mutlaka bir B planı koymak zorunda. Çift yıldızlı NY hayallerinden vazgeçmesi gerekebilir.

(Edit: LeBron cuma sabahı TSİ 04:00'de ESPN'den canlı yayınlanacak 1 saatlik programda gideceği takımı açıklayacak. Bosh'un Cleveland'a sign and trade'le geliş yolunun tıkanması Knicks ve Bulls ihtimallerini kuvvetlendiriyor. NY'a gelmezse bol sıfırlı kontratların havada uçuştuğu şu dönemde Knicks cap'teki boşluğu daha mütevazi isimlerle değerlendirebilir, takas yoluyla farklı alternatifler deneyebilir.)

Hiç yorum yok: