12 Temmuz 2010 Pazartesi

NY Knicks'in Umduğu? Bulduğu?


New York Knicks hakkında en son okuduğum kapsamlı argüman Batuğ abinin (Evcimen) Nba Türkiye dergisi için Ocak 2008'de kaleme aldığı Elmadaki Kurt başlıklı makaleydi. Isiah Thomas'ın basiretsizliğinden Stephon Marbury'ye, puantajdaki trajik durumdan ücret tavanındaki dikey patlamaya kadar tüm sorunlar kendi tabiriyle 32 tekmili birden o sayfalardaydı. Yarım tutam umut ama karamsarlıktan hallice içeren o yazıyı 3 ay sonra kaleme alsaydı üstad, belki o dizinler farklı bir halet-i ruhiye içinde bambaşka şekillenebilirdi. 

2 Nisan 2008 günü Donnie Walsh, NY genel menajerliğine getirildiğinde sporda kadere ve kırılma anlarına inanan hatta NBA gibi dar parselli bir bültende bunun gerçekleşebilme olanağını daha yüksek gören biri olarak New York'un yol haritasındaki ışığı görebiliyordum. Hiçbir yenilik başarıyı garanti etmez ama o koltukta Walsh gibi kariyeri sadece 11. pick'ten Reggie Miller'ı seçmekle izah edilemeyecek kadar büyük bir basketbol adamı oturuyorsa umutlanmanız için yeterli sebebiniz var demektir. Bu sıradan bir değişim değil, iyileşme ihtimali olan ama tedaviyi sürekli reddeden NY'nin hasta modundan çıkıp hayata tutunduğu ilk andı. Bir ay sonra Zeke ile tüm irtibat kesilecek, D'Antoni sonrası dönem ayıklamalarla devam edecekti.

2010 curcunası bir yıl öncesinden başlamışken NY gibi büyük camia pazar dışı kalamazdı. Walsh payroll'ı düşürmek ve ücret tavanını uzun vadeli kontratlardan arıtmak amacıyla yola koyuldu. Mardy Colins'i de içine alan 2*2'lik takasta Zack Randolph'ü Clippers'a yolladı. Hatrı sayılır (!) istatistiklerine rağmen kariyeri boyunca bencil yaftasından kurtulamayan Jamaal Crawford'ı kontratı 2009/10'da bitecek olan Al Harrington'la takas etti. Randolph-Crawford ikilisinin salary cap'teki total yükü 17.3 M$ + 10.1 M$ = 27.4 M$'dı. Geçtiğimiz yaz Nate Robinson ve David Lee'nin sözleşmeleri birer yıl uzatılırken böylelikle ikiliyle devam edilmemesi durumunda yol ayrılığı kolaylaştırıldı ve 85 milyon dolarlık cap, sezon sonunda iki oyuncuya maksimum kontrat verebilecek kadar esnetildi.

LeBron hayallerini gerçeğe dönüştürebilmek için artık ellerinde ''yanına bir yıldız uzun ekleme'' kozları vardı. New York'un şaşalı atmosferi, sponsorluk ve ekstra reklam gelirlerine aralık bırakması şehrin/takımın cazibesini artırıyor ve Cleveland yönetimi pasif kalırsa...'lı tüm senaryolarda NY, New Jersey'le birlikte ağır basıyordu.

2010 pazarının artisti LeBron'du. Fakat LeBron'un ve hatta Wade'in karar mekanizmasını şekillendirecek adam ise Chris Bosh'tu. Zira Cleveland için James'i, Miami için Wade'i takımda tutma senaryolarının altında bu iki yıldızdan birini Bosh'la buluşturma fikri yatıyordu. Sıfırdan takım yaratmam istense ve önüme 3 uzun seçeneği (Bosh,Amare,Boozer) konulsa yahut LeBron'un yerinde olsam ve üç farklı takımda oynayan bu üç uzundan birinin yanına gitmem istense tercihim kesinlikle Chris Bosh olur. İşte burada NY'nin Amare hamlesi sorgulanabilir.

Pat Riley'nin hakkını verelim. Wade'i kaybedebilirler derken yanına iki yıldız getirip pastayı Mike Miller'la süslemesi kelimeleri kifayetsiz kılacak bir yöneticilik başarısı. New York'un Amare hamlesi ise risk barındıran ve Chris Bosh'un Miami'ye evet dediği gün anlamını yitiren girişimler bütünü. Amare'nin eski hocasıyla yine Suns benzeri tempolu bir düzende oynayacak olması bir gerekçedir. Fakat yetenekleri ancak kalbur üstü bir oyun kurucunun yanında değerlenen, savunması vasat bir uzunla anlaşmak varsayımlar (LeBron) üzerine kurulu planlamada sadece risk teşkil eder ve havuzdaki isimler arasında hikayeyi tamamlayacak tek/en uygun parçanın/yıldızın LeBron olduğunu düşünürsek ortaya çıkan sonuç; New York'un sadece LeBron üzerine yoğunlaştığı alternatifsiz pazar politikasının yarattığı koca bir hayal kırıklığıdır.

İşin kötüsü; FA piyasasında yüksek meblağları hak edecek üst düzey oyuncu kalmadı. David Lee'yi gönderdiler, ellerinde şu an Amare'yi oynatacak saf, kalbur üstü bir oyun kurucu yok. Gelecek hayalleri sekteye uğramışken seneye tutunacakları tek dal (!) Carmelo Anthony'nin 18,5 milyon doları masada bırakıp Knicks'e gelmesini beklemek olabilir.

Hiç yorum yok: