5 Ağustos 2010 Perşembe

Shaq, Boston ve Semih


Önceki postta misafir ettiğim Shaq iki yıl için 2.8 milyon dolar karşılığında Boston Celtics ile anlaşmaya vardı. Pierce ve Allen’la kontrat yenileyip re-building’i bir başka bahara erteleyen keltlerin mevcut rotasyonla bu seviyede tutunabilmesi için 1-2 yıllık vadesi var. Üç süper starın misyonu dolduğunda Rondo’nun etrafına bir takım inşa etmeye çalışacaklar ve o radikal değişim öncesi halen bir atımlık kurşunu bulunan ellerindeki yapıyı çeşitli yamalarla güçlendirme gayretindeler ve Shaq da o yamalardan sadece biri.


Rasheed Wallace’ın basketbolu bırakması ve Kendrick Perkins’in parkelere Ocak ayında dönecek olması uzun rotasyonunda ciddi bir zafiyet yaratmıştı. İçeriye iki yeni takviye yaptı Danny Ainge ancak geçtiğimiz play-off’larda çok dağınık görünen, yüzde 20’yle şut atan Jermain Oneal’la Nba için yeterliliği tartışma konusu olan Semih Erden’e güvenemedi ve Lakers'a kaybettikleri son maçta yaşadıkları 'kalın uzun' probleminin olası tekerrürünü de düşünerek son bir şampiyonluk fırsatı için kapıda bekleyen Shaq’ı içeri buyur etti.


Shaq transferini hem kontrat/beklenti hassasiyeti hem serbest oyuncu havuzundaki diğer alternatifler hesaba katıldığında o boşluğu doldurmak için yapılmış makul ve risksiz bir hamle olarak görüyorum. Shaq’ın her mekan değiştirme arefesinde yapılan ‘’boyalı alanda pozisyonları eskisi gibi bitiremiyor, hücumda artık üzerine ikili sıkıştırma getirilecek kadar tehditkar değil, savunmada ayakları iyice yavaşladı…’’ klişeleri ısıtılıp tekrar önümüze servis edilecektir muhakkak fakat ben olaya biraz daha ılımlı yaklaşma eğilimindeyim.


1. Shaq başarısız olsa dahi takım için maddi/manevi hiçbir külfeti olmayacak.

2. Perkins döndükten sonra kim ilk 5 çıkarsa çıksın ön alandaki starter’lardan biri kenara geldiğinde ellerinde 2.06’lık Glen Davis dışında bir alternatif daha olacak. Lakers’la oynadıkları final serisinde kaybettikleri ve Perkins’in yokluğunda rakibe 23 hücum ribaundu verdikleri yedinci maçta Shaq olsaydı mevcut sonucun değişemeyeceğini kim inkar edebilirdi?

3. Shaq en kötü gününde bile Perkins’ten daha iyi bir hücumcu. Rondo’nun penetrelerinden mutlaka kendi ekmeğini çıkartacaktır. Eski gücünde olmasa da hücumda Perkins’ten daha fazla tehdit yaratacağı kesin.

4. Bu tip veteranların normal sezonu yatarak geçirme ihtimalleri yüksekse de tecrübeleriyle play-off’taki kritik eşiklerde her zaman bir faktör olma şansları vardır.


Boston dışında transfer iki kişi özelinde daha değerlendirilebilir. Shaq için bir önceki postta söylediklerimin arkasındayım. Boston’la ancak konferans yarı finali ya da doğu finali oynayabileceği iki yıl için 40’ına merdiven dayayana kadar uzatmanın hiçbir anlamı yoktu. Semih Erden içinse tek kelime ile yazık oldu. Cebinden ayrıca 200 bin dolar vererek gelmişti Nba hayallerini gerçeğe dönüştürebilmek için Boston'a. Koca bir sezon havlu sallayacak.

Foto: nba.com

Hiç yorum yok: