22 Ağustos 2010 Pazar

Schuster'den Deneme-Yanılma


Beşiktaş ve ülke futbolu hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan Schuster’in hem deneme amaçlı hem de yabancı kontenjanından ötürü daralmaya gidilemediğinden bu kadroda rotasyon yapması doğaldır. Bugün Zapo sınıra takılınca tandemde Ferrari’yle birlikte Ersan oynadı. Helsinki maçında 11 başlayan iki bekin (İsmail, Ekrem) yerine Üzülmez ve Erhan monte edildi. İleri uçta yabancı engeline takılan Bobo kadroya alınmazken ‘Bu forvetlerle yürümez’ diyen Schuster, Nihat’a bel bağlamak zorunda kaldı. 4 gün önceki Helsinki maçına kıyasla bugünkü kadroda geri dörtlüdeki üç oyuncu ve ileri uçtaki gol silahının farklı oluşu ‘kadro fazla mı kurcalanıyor’ şeklinde bir eleştiri getirebilir fakat Belediye mağlubiyetinin gerekçeleri daha çok Schuster’in oyuncuları henüz tanıyamamış olması ve orta sahada Delgado için biçtiği anlamsız rolde saklı.


Quaresma, Nihat ve Holosko gibi top rakibe geçtiğinde ileride çakılı kalan oyuncular aynı anda sahadayken ve karşınızda İst. Bld gibi açık alanda etkili olabilen, ayrıca kontra tehdidi yaratabilen bir takım varken orta sahayı Delgado-Ernst ikilisiyle tutmaya çalışmak futbol lugatında ancak intiharla özetlenebilir. Delgado dörtlü defans hattıyla önündeki 50-60 metrelik alanı sınırlayan bölgeyi toplu/topsuz kullanabilecek, top rakipteyken alan paylaşımı yapabilecek, Ernst’e yardım getirebilecek oyuncu değildir. O adam Fink’tir. Fink yoksa Necip’tir. Schuster, Delgado’da böyle bir ışık gördüyse bugünden tezi yok bu planı imha etmeli, gerekirse Tayfur Havutçu devreye girmeli… Yedek kulübesindeki yüz ifadesine ve maç sonundaki ‘’En azından kaybetmemeliydik, yenilgiyi hak etmedik’’ demecine bakıldığında ben en ufak bir pişmanlık ibaresi göremedim kendisinde ama 1-0’dan sonraki 50-60 metrelik uzun şişirmelerden ve rakibin 2-3 basit pasla orta sahayı geçip kale önünde yarattığı tehlikelerden gereken dersi çıkarmış ve bunu bir kenara not etmişse sorun en azından benim için kapanmış demektir.


Schuster şu görüntü itibarıyla forvet talebinde haklı olabilir. Fakat Avrupa’da çıtayı yükselten Beşiktaş’ta sağ bekteki ilk tercihin Erhan Güven olması, yerine konulabilecek alternatiflerin ise Ekrem Dağ ve Toraman gibi orijini sağ bek olmayan oyuncuların olması bence daha önemli bir soru işareti… Yabancı kontenjanı takımın bir numaralı hücum gücünü ilk 18’in dışında bırakmışken Tabata ve Delgado’nun halen aynı havayı soluyor olması, bu akşamki maçtaki en büyük gediği kapatabilecek oyuncu olan Fink’in sözleşmesinin dondurulması da acil çözüm gerektiren diğer sorunlar silsilesi…Bugün gördük ki; sadece Guti, Quaresma maç kazandırmıyor. Bu maç imza törenleri ve Robinho söylentileriyle çılgına dönen ve bu akşam faturayı Nihat’a kesen taraftarı gerçek hayata döndürmek adına da hayırlı bir mağlubiyet oldu.

Hiç yorum yok: