17 Ağustos 2010 Salı

Gamers can play as 'Taliban'. Yani?



Amerikan haber kanalı Fox News geçtiğimiz günlerde sezonun merakla beklenen oyunlarından Medal of Honor’ı gündemine taşıdı. Fox’un daha çok politik olayları içerik edinen bir haber kanalı olduğunu düşünürsek bu ziyaretin tahmin edilebilirliği çok da zor değil aslında; MoH’ın senaryosu…Amerika ile Afganistan arasındaki savaşı konu alan oyunun multi player modunda kullanıcıların Taliban üyelerini seçip Amerikan güçlerine karşı savaşıyor olması ülke genelinde (!) bir gerilim yaratmış. Bu sadece bir oyun mu? Yoksa bir mesaj mı verilmek isteniyor? Küçük yaş grupları bundan etkilenir mi?... ile sürüp giden epey sığ tartışmalar dönüyor şu sıralar ülkede. Electronic Arts ‘’Oyunda bir taraf polisse diğer taraf hırsız, bir taraf korsansa diğer taraf yaratık olur. Bu oyunun multi modunda da bir taraf Taliban olacaktır’’ ile kendini savunurken, o genel (!) kesim de anlamsız biçimde Abd isminin lekelenmesinden yada ülkeye karşı doğabilecek olası şiddet/nefret eğilimlerinden şikayetçi.

Her gün ekonomik kriz, soğuk savaş, iktidar kavgası, terör ve bunun gibi birçok global olayla iç içe yaşıyoruz. Bunlar kimi zaman Tv’deki bir siyaset programına malzeme oluyor kimi zaman da bir kitap yada mecmuanın yazımına kaynak sağlıyor. Bugün farklı ülkelerden yüz binlerce insana hitap eden geniş lansmanlı oyun firmaları da tahmin edersiniz ki aynı kaynaklardan besleniyor. Son 10 yılda çıkmış FPS türü savaş oyunlarına bir göz atın. Acaba kaç tanesi ikinci dünya savaşını konu alıyor? Ben sayılarını hatırlamıyorum. O zaman da Abd’ye Nazi Almanya’sıyla karşı koyuyorduk. Peki ne değişti? Taliban’ı daha kötü yada şiddete meyilli yapan ne? Birleşik devletler-Afgan ilişkilerinin halen sıcaklığını koruyor olması Abd tarafında bir hassasiyet yaratmış olabilir fakat oyunda Abd’yi küçük düşürecek üstü açık yada kapalı hiçbir veri yokken Fox’un ‘’Gamers can play as Taliban’’ manşetiyle böyle bir algı yaratması bence tamamen mantık dışı... Bir oyunun campaing modunda hangi karakterler varsa multi player modunda da o karakterlere yer verilir. MoH’un tek kişilik senaryo modunun içeriği aylar önce açıklanmışken multi player eleştirilerinin şimdi hortlaması da ayrı bir tutarsızlık… (Taliban yerine kimi bekliyorlardı acaba?)

Ben en azından kendi adıma Electronic Arts'a bizi savaş oyunlarındaki ikinci dünya savaşı klişelerinden uzaklaştırıp türe farklı bir boyut kattığı için teşekkür ediyorum.

Video linki

Hiç yorum yok: