26 Haziran 2010 Cumartesi

EA Sports'tan NBA Açılımı



EA Sports'un NBA Live serisi oyuncu kontrol problemi, hareket ergonomisinin tekdüzeliği, rating'i yüksek yıldızlara eklenen abartı fonksiyonları ve yetersiz salon ambiansı sebebiyle hiçbir zaman tuttuğum oyunlardan biri olmadı. 2K Sports sağolsun iki yıldır bu açlığımızı dindirmekle kalmıyor NHL ve MLB'de de harikalar yaratarak EA'ye adeta göz dağı veriyordu. ''Ulan yıllardır oyunların üzerine birşey koymuyoruz, etiketini değiştirip piyasaya sürüyoruz. Artık birşeyler yapmamız gerek'' mesajını alan EA yönetimi NHL 10'daki atılımın sonrasında NBA arenasında da 2K Sports'la başa çıkmaya kararlı (!) Yeni ismiyle NBA Elite 11 Kevin Durant kapağıyla Xbox ve PS3 sahipleri için gün sayıyor.


Yukarıda ufak bir game playing bandı var. Oyuncu kontrolleri ve şut mekaniğindeki gelişim videonun ana hatlarını oluşturmakta. Kontrollerden bahsedecek olursak; oyuncuların el ve ayak hareketleri daha dinamik. Top sizdeyken iki farklı kontrol mekanizması söz konusu. Joystick'in sol stick'iyle oyuncuyu, sağ stick'iyle de topu yönlendiriyorsunuz (Örnk: Turnikeye giderken adımlamaları sol stick'le yapıyor, turnikeyi sağ elle mi yoksa sol elle mi bitireceğinize sağ stick'le karar veriyoruz. Oyuncu topu sağ elle potaya bırakacakken havada el değiştirip sol elle bitirmek mümkün). Bacak ve sırt arkası cross over'larda topun çevrim hızını siz ayarlıyorsunuz. Potaya giderken oyuncu ezbersel şekilde sadece imleç doğrultusunda tek yönlü hareket etmiyor. Penetre sırasında sağa veya sola ani manevralarla yön değiştirerek çabuk bacak hareketleriyle rakibinizi aldatabilir, kendinize boş pozisyon imkanı yaratabilirsiniz. Savunmada rakibi karşılarken sağ-sol ve ileri-geri stance hareketlerinde yine bir gelişim söz konusu. Uzuvlar daha aktif. Top çalmada etkisi bariz şekilde ortaya çıkarıyor. Ayrıca çizgiye yakın yerde top sektiren rakip oyuncuyu ittirerek çizginin dışına çıkarıp out of bound yaptırmak gibi saçmalıklara bu seride şahit olamayacağımızı söyleyim.


Şut mekaniğinde ekranın sağ üst köşesine konuşlandırılmış göstergeler önemli rol oynuyor. Göstergelerde oyuncunun eş zamanlı olarak aldığı pozisyona göre artan-azalan şut gücünü görme imkanına sahibiz. Burada şut tuşundaki hassasiyet çok önemli. Zira 360 derece dönebilen sağ stick'i ne tarafa ne süratle çevirdiğiniz attığınız şutun kaderini belirliyor. Misal; pota tam karşınızdayken stick'i sola çevirirseniz top potanın soluna gidiyor ve çembere hiç değmeyebiliyor. Yine misal; pota tam karşınızda ve potaya çok uzak bir mesafedesiniz. Stick'i kuzey yönünde (yani doğru yönde) hareket ettirdiniz fakat pota-oyuncu arasındaki mesafeye oranla stick'e (kuzey yönünde) yeterli şiddette basmazsanız bu sefer attığınız top airball olabiliyor. Son derece gerçekçi.


Son olarak jump shot, fade away, step back gibi harekete dayalı şut opsiyonları ile içerideki post hareketlerinde gözle görülür bir gelişim var. Topun oyunda olmadığı bölümlerde de son derece gerçekçi hareketlenmelere ( top aldırmama, perdeleme vb.) rastlamak mümkün. Bir türlü sınıfı geçemedikleri seyirci ambiansı, animasyon videoları ve grafiklerde de gelişim kaydedilirse sanırım 2K Sports'a ciddi anlamda rakip olabilirler. Bu sefer umutla bekliyoruz.

Görseller: Gamespot

Hiç yorum yok: